Allt får mer mening när du betraktar det som konst

Är det inte ganska mycket som tyder på att vi lever i en avförtrollad och splittrad kultur? Religionen har ersatts av ateism, mystiken med en en tro på att allt kan, och bör, vägas och mätas. Otåligt sorterar vi in saker i sina fack, och de stora, existentiella berättelserna har vi ersatt med lättsmält, strömlinjeformat content, som helst ska begripas omedelbart. Streamingjätten Netflix lär ha en hel kategori filmer och teveserier som är skräddarsydda för att man inte ska tappa tråden om de bara står och mal på i bakgrunden medan man sysslar med annat1. Casual viewing, avslappnat tittande, kallas det. En filmvariant av hissmusik.

Men det tycks finnas ett område som är relativt fredat från splittring och kategorisering. Konsten. För ett par år sedan genomförde två forskare, Marina Isoifyan och Judith Wolfe, ett experiment2 där de lät människor titta på fotografier av vardagsföremål. Stilen var enkel, närmast vardaglig, och bilderna presenterades i par. Hälften av bildparen bestod av motiv där det fanns uppenbara kopplingar mellan motiven, till exempel balettskor+balettkjol. I de andra bildparen fanns inga självklara kopplingar, exempelvis balettskor+verktyg.

Försökspersonerna delades in i två grupper med uppgiften att associera till bilderna och ranka hur väl de tyckte att föremålen i bildparen hörde ihop. Den enda skillnaden var att den ena gruppen fick information om att bilderna de såg var tagna i syfte att sälja objekten online. Den andra gruppen fick veta att bilderna var gjorda av en professionell konstnär och visades på en utställning med namnet Vardagens konst: Föremål från det dagliga livet.

Resultatet? De deltagare som var inställda på att bilderna var hämtade från en konstutställning såg större samband mellan föremålen i bilderna. Till exempel fick bildparet prydnadshjärta+knivuppsättning låga poäng för samband när bedömarna trodde att de såg bilder från privatannonser, men höga poäng när de betraktades som konst. Ju mindre självklar kopplingen var mellan motiven, desto större blev skillnaderna i hur starka samband försökspersoner såg. I fallet tandborste+tandkräm blev utfallet i stort sett detsamma i båda grupperna.

Vad kan vi lära av detta? Uppenbarligen sker något med vår perception när vi betraktar någonting som konst. Vi blir mindre benägna att kategorisera objekt efter funktion och användningsområde och mer öppna för symboliska tolkningar, som att prydnadshjärta+knivuppsättning kan tolkas som hjärtesorg. Upplevelsen av konst tycks vara rikare på associationer och meningen än upplevelsen av annonser på internet.

Nu väntar jag bara på forskning som undersöker om vi kan skapa rikare liv för oss själva genom att hoppa över konstnären och själva utnämna det vi ser till konst. Försöker du och din bordsgranne föra en vettig konversation utan att ni lyckas nå varandra? Pröva med att betrakta varandra som konstverk.

fotnot
  1. Det uppnås bland annat genom att karaktärerna i filmerna verbalt förklarar handlingen för varandra, så att tittaren inte behöver söka efter visuella ledtrådar. Källa: n+1 magazine.
  2. Forskningsrapporten hittar du här.
Tidigare veckomejl som berör liknande ämnen:
25: Hur länge behövs konstnären?
Om allt kan vara konst, vad ska vi då med konstnärer till? Håller konsten på att avskaffa sig själv?
56: Alla bilder går att läsa
Vi plockar upp ett 55 år gammalt citat av Roland Barthes.

Seminarium på film

Tack alla som var med på seminariet Kära främling i söndags. Jag har uppdaterat seminariesidan med en inspelning samt lite mer information om konstnärerna som jag nämnde i presentationen.

Tillgängligt för inloggade silver- och guldmedlemmar.

XLIII: Kära främling ...
Söndag 13 juli 2025 klockan 10

Ge dina bilder ett sammanhang

REKLAM Till min glädje står det klart att min workshop Bildspråket IRL blir av även denna säsong, både i form av en fredagsgrupp och en söndagsgrupp. Söndagsgruppen är redan fulltecknad, men i fredagsgruppen finns fortfarande två platser lediga.

Workshopen Bildspråket IRL är gjord för dig som vill arbeta mer strukturerat med ett projekt eller utveckla ditt bildspråk i samspel med andra. 11 heldagsträffar på plats i Gamla Stan i Stockholm. Läs mer här.


Citatmaskinen

Vecka 21

»Genom att lägga till en oviktig färgfläck kan ett fotografi förvandlas till ett fotomontage, en särskild typ av konstverk«

John Heartfield

John Heartfield (1891–1968) var en pionjär med sina politiska och konstnärliga fotomontage. Född i Berlin med namnet Herzfeld, men han bytte namn till det mer engelsklingande Heartfield i protest mot den tyska nationalismen.