Läsa bild, prata bild

Det här är inte en fotokurs. Du behöver varken visa eller ta några egna bilder. Istället utvecklar du dina verktyg för att läsa, analysera och formulera dig kring bilder.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Kunskap förändrar din uppfattning om världen. Du lär dig något om botanik, och plötsligt blir promenaden i parken mer intressant än den var innan. Du får några begrepp som används för att beskriva karaktären hos olika viner, och plötsligt uppfattar du fler smaker än tidigare.

Den här kursen är precis så, men istället för att lära dig mer om växter eller vin får du verktyg för att tolka, analysera och uttrycka dig om fotografisk bild.

Vilka färdigheter förvärvar jag genom kursen?
  • Du lär dig att växla mellan många olika perspektiv när du läser fotografisk bild, och förstå vad andra ser i bilder som du inte själv tycker om.
  • Du får tillgång till sätt att uttrycka vad du tänker och känner kring bilder på ett sätt som kan öppna bilden även för andra.
  • Utöver det känner du sannolikt större lust och engagemang när du tittar på fotografier, vilket i sin tur leder till att du sällan eller aldrig behöver ha tråkigt. I det moderna samhället finns nästan alltid någon bild i närheten att analysera.
Ingen egen fotografering alls?

Nix pix. Du behöver inte ens vara intresserad av att fotografera. Allt fokus ligger på att ta in bilden. Det kanske går att jämföra med en kurs i vinprovning — vi går den inte för att göra eget vin, utan för att få verktyg att njuta av vin och förstå hur andra njuter.

Vem passar kursen för?

Den passar för dig som lockas av fotografisk bild, är nyfiken och tycker om att tänka själv. Det är bra om du inte är rädd för att saker och ting är lite komplexa ibland.

Den passar också bra för dig som är medlem i en fotoklubb och vill utveckla dina färdigheter som medlem i en fotojury.

Den passar för dig som arbetar med andra språk än bildspråk, och vill vidga dina vyer och massera din hjärna en smula. Kanske är du journalist, skribent eller språklärare.

Kursen är ganska avancerad, men du behöver ändå inte ha några förkunskaper. Vi bygger på insikterna steg för steg.

Vem passar kursen inte för?

Den passar inte för dig som ogärna pratar om hur du upplever bild. Inte heller passar den för dig som vill ha — eller leverera — snabba, enkla svar på vad som är ”bra” och ”dåligt”.

I och med att kursen tar sig an bildläsning från grunden så kommer du att känna igen en hel del av innehållet om du gått till exempel Fotosidans årslånga kurs med mig och Emma Svensson. Det kan vara en nyttig repetition, men det är viktigt att du förstår att detta inte är en påbyggnadskurs. Likaså om du är medlem i någon av Bildspråkets feedbackgrupper. Då känner du säkert igen en del resonemang, men här levereras det i en mer strukturerad form.

Fakta om kursen
  • Kursen är digital på plattformen Zoom.
  • Sex träffar om cirka två timmar vardera.
  • Interaktiva övningar med andra deltagare vid varje kurstillfälle.
  • Uppgifter att göra hemma mellan varje träff.
  • Kursdokumentation här på Bildspråket (som du måste ha ett konto för att kunna se, men det räcker med ett gratiskonto).
  • Antal deltagare: 15–30.

Kurser