Narrativ som kvalitet

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Fotosidanåret med Göran Segeholm: 4/12

Vi har pratat om flera olika kvaliteter i bild under kursen — bilder kan vara estetiskt starka, tankeväckande, enkla eller komplexa. Ibland arbetar de bäst i grupp, ibland ensamma.

Vi har sagt att vissa bilder bygger främst på sitt innehåll, andra på sin form. Och att vi kan använda fotografier både för att visa vad vi ser i världen, och visa världen vad vi ser i oss själva.

Nu har det blivit dags för oss att börja titta närmare på ytterligare en kvalitet — narrativet.

Vad är ett narrativ?

En narrativ stillbild väcker läsarens lust att tänka utanför bildens ramar — både i tid och rum. Hur uppstod den här situationen? Vad kommer att hända sedan? Vad pågår utanför bildramen?

För att vi ska kunna gå mer på djupet med narrativet så ska jag be dig att genomföra månadens uppgift — narrativ utan liv.

Månadens uppgift

Narrativ utan liv

Bakgrund till uppgiften

Vi ska öva oss att tänka på vilka olika typer av bildelement som får en betraktare att vilja vara med och skapa en berättelse i samarbete med bilden.

Så här gör du

Videon här nedan gj0rde jag i ett annat sammanhang, för andra elever. Men du kanske kan ha nytta eller nöje av den ändå.

Din uppgift är att skildra tre olika scener som du tycker sporrar din egen fantasi att tänka på ett ”före” eller ”efter”. De tre scenerna ska vara helt fristående, alltså inte tre olika varianter av samma motiv. Du börjar från noll varje gång.

Tänk på att du kan välja mellan att skapa, iscensätta, dina bilder eller hitta dem som fynd. Prova gärna båda tillvägagångssätten.

Inlämning

Du lämnar in dina bilder här.

Deadline är måndagen den 31 juli.

Tre bilder vill jag ha, och de ska vara helt olika.

Döp filerna till ”narrativ” och ett nummer. Skriv inte ditt namn i filnamnet, det lägger dropbox till själv. Märk ut den bild du tycker bäst om själv genom att lägga till ordet ”favorit” i filnamnet. Så här kan det se ut.

narrativ 1.jpg
narrativ 2 favorit.jpg
narrativ 3.jpg

Nästa träff 1 augusti kl 19.

Här är länken.