Philip-Lorca diCorcia

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Fotosidanåret med Göran Segeholm: 5/12

Månadens intellektuella hemarbete: Djupläsning

  1. Välj fem. Gå in på Momas hemsida och välj ut de fem bilder av diCorcia som talar starkast till dig. Titta igenom alla. Räkna med att sätta av cirka 10-15 minuter för detta. Spara länkarna till ”dina” fem bilder så att du snabbt kan gå in och titta på dem när du vill. Här hittar du bilderna: https://www.moma.org/artists/7027 (Lägg märke till att bilderna tar upp nästan hela skärmen när du klickar på dem.)
  2. Läs alla fem varje dag i en vecka. Skriv ”Philip-Lorca diCorcia” på en lapp och tejpa upp den bredvid din tandborste eller burken med vitaminer som du tar varje dag. Gör din läsning under en tid på dygnet då du inte behöver passa tider så värst noga. Börja varje dagligt läsningspass med att blunda i en minut och försök att tömma huvudet på måsten och deadlines och andra bekymmer. Läs varje bild i minst två minuter. Häng kvar även om du tycker att det blir tråkigt.
  3. Anteckna. Skriv några ord om vad du tänker på varje dag när du ser bilderna. Du får glädje av anteckningarna när du ska skriva ett mejl till mig (se punkt 5).
  4. Välj den som lever starkast. När veckan gått har du tittat på varje bild i sammanlagt minst 14 minuter. Det har gått tid mellan tittningarna, och du bör nu ha en starkare relation till diCorcias bilder än till många av dina egna. Nu väljer du ut den som du tycker ”lever starkast” hos dig, den som gjort djupast intryck.
  5. Mejla ditt val till mig på adressen goran@bildspraket.se. Skriv DICORCIA i ämnesraden. Det är mycket viktigt att det bara står detta i ämnesraden och ingenting annat. Stava rätt, för jag sorterar mejl med hjälp av automatiska funktioner. Skriv bildens titel som den är skriven på Momas hemsida (komplett med årtal) och en kort beskrivning (ett par meningar räcker) av varför det blev just den bilden.

DEADLINE för detta är söndag den 27 augusti.


Månadens praktiska träning: Fotografera som diCorcia

Ta en bild som du tycker skulle passa in bland de femtio diCorciabilderna på Momas hemsida. Ta hänsyn till allt — ljus, stämning, grad av komplexitet.Det enda du inte behöver bry dig om är att det syns att din bild är tagen på en annan plats i en annan tid. Det gör alltså inget att det är svenska produkter i kylskåpet eller att det ligger en smartphone på ett bord.

Du kan iscensätta eller fånga bilden spontant. Det spelar ingen roll, men det måste vara en människa med i motivet. Kanske du själv?

Om du vill får du göra långtgående bildbehandling. Vill du flytta på en bil i post production så gör det — så länge du inte lämnar tydliga spår efter dig i den färdiga bilden. Det ska inte synas att du manipulerat bilden.

Här lämnar du in din diCorcia-bild. Senast söndag den 27 augusti.

Och glöm inte att skicka mejlet med information om vilken din favoritbild var.