Foto: Göran Segeholm, 2021.

XXIV: Uppmärksamhet

Genomfördes 17 december 2023.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Jag har gått och tänkt på det här seminariet i ett par månader nu. Och med filosofen Simone Weil ord i bakhuvudet — ”Uppmärksamhet är den mest sällsynta och renaste formen av generositet” — så känns det lämpligt att genomföra det nu, inför jul, som vi alla väl vill ska vara en generositetens högtid.

Så vi ska alltså prata om uppmärksamhet, och om konstfotografi. Vi kommer in på ämnet om uppmärksamhet när vi fotograferar, och när vi läser bilder. Därmed kommer vi också in på en spännande axel som Stephen Shore formulerat i boken Modern Instances, 2022. Den handlar om olika sätt att uppfatta bilder, och går från ”take in” (ta emot) till ”explore” (utforska).

Min förhoppning är att seminariet ska ge alla oss som deltar några nya tankar, lite att tugga på mellan julnötter och knäck.

Apropå uppmärksamhet, förresten: Månadens träningspass, för inlämning i december, heter Hemma, och det snuddar ju också vid ämnet uppmärksamhet. Då tänker jag på uttryck som ”hemmablind” och upplevelsen av ju oftare ser någonting, desto mindre uppmärksammar du det. Detta blir också en punkt på månadens seminarium.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in