Foto: Göran Segeholm, 2024.

Var med på Bildspråkets Kylskåpsutställning 2024

Ställ ut dina bilder i någon annans hem, och få en exklusiv utställning till ditt eget kök. Det är tanken bakom Bildspråkets Kylskåpsutställning 2024. Evenemanget är öppet för alla silver- och guldmedlemmar på Bildspråket. Låter det intressant? Här får du alla detaljerna.

Första delen: Skicka din utställning till Bildspråket

  1. Gör dina printar. Gör papperskopior av bilderna som du vill ställa ut. Antalet bilder bestämmer du, men de får tillsammans inte ta upp mer än samma yta som ett papper i format A3. Ingen enskild bild får vara större än format A4. Det kan vara en idé att ta med en vit kant runt bilden, så att det går att sätta upp den med en magnet utan att täcka över någonting viktigt.
  2. Skriv en hälsning till mottagaren. Skriv några ord till mottagaren av din utställning. Här kan du berätta om den har en titel, hur du vill att bilderna ska hänga eller något annat. Men avslöja inte vad du heter.
  3. Gör iordning ett frankerat kuvert i format C4 med din egen adress. Frankera för säkerhets skull ditt kuvert med fyra brevfrimärken, så att det gäller för 250 gram. Ifall du skulle få en tung utställning hem till dig.
  4. Skicka ditt material till Bildspråket. Lägg samman dina bilder, din hälsning och ditt frankerade kuvert (det med din egen adress) och skicka till Bildspråket på adressen längst ner på denna sida (adressen syns bara när du är inloggad som silver- eller guldmedlem). Packa bilderna med tanke på att vi kommer att skicka dem vidare i ett vanligt C4-kuvert utan hård baksida eller annat extra skydd.
    Lägg ditt kuvert på lådan senast tisdag 7 maj 2024.
💡
När du väljer ut vilka bilder du vill visa, var medveten om att en installationsbild av utställningen kommer att visas på Bildspråket i ett senare skede. Se punkt 8 nedan.

Andra delen: Sätt upp en utställning på ditt kylskåp.

  1. Ta emot en utställning. Inom 1–2 veckor får du tillbaka kuvertet som du skickade med, och nu innehåller det någon annans bilder och hälsning.
  2. Curera utställningen. Rensa tillräckligt med utrymme på ditt kylskåp, och häng utställningen. Om hälsningen innehöll instruktioner om till exempel vilken ordning bilderna ska hänga i, följ den.
  3. Ta några installationsbilder. När utställningen är på plats, fotografera av den i minst tre bilder. Dina bilder ska inte bara visa kylskåpsdörren, utan också lite av omgivningen så att fotografen som du visar kan få en känsla för hur det ser ut.
  4. Skicka in dina installationsbilder till Bildspråket med hjälp av en länk som finns längst ner på sidan. De kommer senare att visas på Bildspråket, så ta inte med några detaljer från ditt kök som du inte vill att någon annan ska se. Genom att delta i Kylskåpsutställning tillåter du att bilderna visas på bildspraket.se

Tredje delen: Möt din konstnär/utställare

Söndag 16 juni 2024, klockan 10.00 är det seminarium på Bildspråket om Kylskåpsutställningen. Då får utställare och fotografer träffa varandra. Vi delar läsningar och erfarenheter, och drar lärdomar av vårt säregna experiment.

Även silver- och guldmedlemmar som inte ställt ut bilder är naturligtvis välkomna till seminariet, för att lyssna och lära och komma med idéer om hur detta går att utveckla ytterligare.

Frågor och svar

Hur väljer Bildspråket ut vem som ska få min utställning?

Vi försöker matcha deltagarna så att du får något som har beröringspunkter med det du själv skickade in. Om dina bilder till exempel är printade på papper med hög kvalitet, så försöker vi hitta bilder av hög kvalitet till dig. Om du fotograferat mest naturmotiv, så letar vi liknande motiv till dig. Om dina bilder är dramatiska, så försöker vi se till att du får någonting dramatiskt i retur. Och så vidare.

Byter vi bilder två och två?

Nej, troligen inte. Vi siktar på att göra grupper på 3–4 deltagare där bilderna så att säga ”roterar" mellan medlemmarna i gruppen. Detta för att feedbacken vid seminariet i juni ska bli mer dynamiskt, och för att öka chanserna att alla får prata antingen med sin utställare eller sin fotograf även om någon skulle få förhinder att komma till seminariet.

Kan jag vara med utan att vara silver- eller guldmedlem?

Nej. Men medlemskap i Bildspråket är inte bindande, så du kan vara med bara under den tid som krävs för att delta i den här övningen, och sedan gå ur.

Får jag tillbaka mina bilder?

Nej. Den som tog emot din utställning behåller dina bilder. Det blir en rolig påminnelse i framtiden om att det här evenemanget ägde rum en gång i tiden.

Kan jag skicka bilderna jag tog emot till någon annan?

Nej. Det är dina bilder, men du får inte skicka utställningen vidare utan uttrycklig tillåtelse från upphovspersonen. Inte heller får du publicera fotografier av bilderna eller utställningen utan tillåtelse från upphovspersonen.

Ska jag skicka med magneter?

Nej, det tycker jag inte. Dessutom fungerar inte magneter på inbyggda kylskåp, då är det häftmassa som gäller.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in