foto: Göran Segeholm 

Ska du bli medlem i Bildspråket?

Det är gratis att prenumerera på Bildspråkets veckomejl. Det är fullt tillräckligt för dig som vill tänka lite kring bild och kommunikation, oavsett du är kreatör eller arbetar tillsammans med kreatörer.

Förutom att prenumerera på Bildspråkets veckomejl kan du också bli medlem. Det finns tre olika nivåer.

  • Brons (25:-/månad), som innebär att du stöttar Bildspråket med 25 kronor i månaden. I gengäld får du utöver det vanliga veckomejlet på torsdagar (det här) också ett mer praktiskt inriktat veckomejl på fredagar, vars syfte är att inspirera dig att fotografera mera.
  • Silver (145:-/månad) är ett medlemskap som många efterfrågat. Om du väljer det här får du tillträde till Bildspråkets seminarium via Zoom varje månad, och du får också tillgång till Bildspråkets träningspass och allt annat material på webben. Samt förstås även träningsmejlet varje fredag.
  • Guld (475:-/månad) är det gamla "vanliga" medlemskapet som innebär att du får personlig feedback på ett träningspass i månaden i en feedbackgrupp via Zoom. Du får också tillgång till Bildspråkets forum som bygger på plattformen Slack. Där kan du hitta information och diskutera träningspass, fotografering och annat med andra medlemmar i feedbackgrupper. För närvarande har jag och min medlärare Hannah Goldstein 90 platser för Guld, varav cirka 20 är lediga. Här hittar du mer information om det. Obs! Om du vill bli medlem i en feedbackgrupp, kontakta mig först på goran@bildspraket.se så att jag kan reservera en plats innan du betalar månadsavgiften.

Det kostar 650 kronor i månaden att vara medlem på Bildspråket, det här dokumentet är till för att hjälpa dig att tänka igenom om det är värt pengarna för dig.

Hur blir jag medlem?

  1. Hitta den grupp som passar dig och har lediga platser.
  2. Mejla Bildspråket och berätta att du vill bli medlem och vilken grupp du vill vara medlem i, så håller vi en plats medan din betalning går igenom (detta för att undvika dubbelbokning av platser).
  3. Du får ett svarsmejl med en länk som du använder för att betala.
  4. När din betalning gått igenom är du fullvärdig medlem.

Vem är medlemsskapet för?

Det är för dig som vill hålla ditt fotograferande vid liv och fortsätta utvecklas även när du inte har några särskilda projekt på gång. Det är för dig som känner att det mest givande med att gå en fotokurs är att det aktiverar dig.

Vad får jag som medlem?

  • Professionell och pedagogisk träning. På Bildspråket finns från start 20 träningspass som är särskilt utformade för att utmana och träna ditt kreativa och kommunikativa tänkande. Minst ett nytt tillkommer varje månad. Du genomför hur många du vill, hur ofta du vill och när du vill. Du får återkoppling på ett av dem varje månad av din personliga tränare, det vill säga mig.
  • Feedback live tillsammans med andra bildälskare. Feedbacken sker i grupper via Zoom på regelbundna tider. Grupperna består av högst 12 deltagare, och sessionerna pågår upp till två timmar. Som medlem tillhör du samma grupp månad efter månad, men du kan alltid byta till en annan om det finns plats. Om du inte kan vara med i din ordinarie grupp någon månad så försöker jag göra plats för dig i en annan grupp så att du inte missar ett tillfälle i onödan.
  • Onlineseminarium varje månad. Seminarierna är öppna för alla betalande medlemmar och består av korta föreläsningar och diskussioner i mindre grupper. Plattformen är Zoom, seminarierna pågår 45–90 minuter. Varje seminarium går två gånger; en onsdagskväll och en söndagsförmiddag.
  • Tillgång till bonusmaterial på webbplatsen, främst i form av texter.

Vad har Bildspråket för kärnvärden?

Bildspråket ser fotografi som ett språk, inte som ett hantverk. Och det där kan ju låta kryptiskt, men skillnaden är att inom ett hantverk vet alla vad det önskade resultatet är. När vi betraktar fotografi som ett språk så blir det istället budskapet som står i centrum.

Lärande genom egna erfarenheter. Alla träningspass på Bildspråket är kreativa utmaningar utan facit. Det handlar aldrig om att "göra rätt", utan om att göra och ta tillvara erfarenheten. Det gör du genom feedbacken, då du får hjälp att reflektera över processen och formulera lärdomar från det. Eftersom varje träningspass kan genomföras på ett oändligt antal olika sätt kan du göra samma pass tio gånger i rad och fortfarande utvecklas.

Bildspråket bejakar misslyckanden. Den som aldrig misslyckas har troligen aldrig varit nära gränsen för sin förmåga. Jag uppmuntrar att du ser din träning som experiment, och att du tar ut svängarna ordentligt. Lärdomen som blir resultatet tar du sedan med dig in i ditt "riktiga" fotograferande — det som inte är träning utan på sikt ska leda till lyckade fotoprojekt eller nöjda kunder. Jag kommer alltid att påminna dig om att träningspassens främsta syfte är att generera erfarenheter, inte bilder till din portfolio (även om det kan råka sammanfalla ibland).

Bildspråket är för fotografer på alla nivåer. Att hålla sitt bildspråk levande är en ständigt pågående process. Träningspassen är kreativa utmaningar som är utvecklande både för nybörjare och fullblodsproffs.  

Finns det något jag inte får genom Bildspråket?

Alla kan inte vara allt, och här på Bildspråket koncentrerar vi oss på de kreativa och kommunikativa aspekterna av fotografi. Målet är att skapa ett lärande som går på djupet, snarare än ett lärande som sker för att lösa en brådskande uppgift.

Bildspråket förmedlar inte tips och tricks, i varje fall inte i någon större utsträckning. Tips och tricks är erfarenhet nedkokad till buljongtärningar, men som alla vet är riktig buljong mycket godare och mer näringsrik. Plus att om du gjort den själv så vet du vad den består av. Det finns en youtubefilm där jag utvecklar de här tankarna tillsammans med Mattias Karlsson Sjöberg från Moderskeppet.

Bildspråket lär inte ut kamerateknik. Inte för att jag tycker illa om teknik, tvärtom, men det finns redan så mycket på annat håll. Därför hittar du inga övningar här som syftar till att du ska lära känna din kamera bättre.

Bildspråket lär inte ut hantverk. Med "hantverk" menar jag här processen att arbeta mot en idealbild som redan är känd. Om du redan nu vet att du bara vill lära dig ta modebilder som som ser ut som Emma Svenssons, så ska du gå en workshop med henne istället.

Andra frågor och svar:

Om det kommer nya grupper med tider som passar mig bättre, får jag byta då?

Så länge det finns plats får du byta grupp hur många gånger du vill. I mån av plats kan du också tillfälligt få byta grupp om du av någon anledning missar feedbacken med din vanliga grupp.

Istället för att göra ett av Bildspråkets träningspass, kan jag få feedback på andra bilder som jag tagit?

Ja, det går bra. Det finns ett träningspass som heter "frikort" och är skapat just för detta.

Kan jag byta ut feedback på träningspass mot att du stöttar mig i ett projekt istället?

Nej, tyvärr inte. Däremot planerar jag att med tiden dra igång tidsbegränsade kurser för dig som vill utveckla projekt. Prenumerera på veckomejlet så länge och håll utkik där.

Varför just 100 medlemsplatser?

För att 10 x 10 = 100. Åtta feedbackgrupper, i snitt två sessioner i veckan, är mitt tak som fotopedagog. Utöver det leder Hannah Goldstein två feedbackgrupper. Det är viktigt att jobbet känns lustfyllt och inte bara går på rutin.