Göran Segeholm, 2024.

Tacksamhetsfredag

Veckomejl 130: Skrytfredag är inte för alla.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Jag har precis lärt mig att det finns något som kallas ”skrytfredag”, och tydligen går ut på att man ska ... well, skryta om något bra man gjort under veckan.

Så eftersom veckomejlet den här veckan kommer ut en fredag istället för en torsdag på grund av helg, så tänkte jag passa på. Pinsamt nog för mig så kom jag inte på något jag hade att skryta med, så för min del får det bli en tacksamhetsfredag istället. Här kommer den.

Tacksamhet #1: Mindre snack om NFT-konst

Most Expensive Bored Ape Yacht Club #8817
Den här digitala bilden, Bored Ape Yacht Club #8817 såldes för nästan 37 miljoner svenska kronor av Sothebys 2021. Enligt Forbes är den idag troligen bara värd 1/10 av det priset.

Det slog mig precis att jag inte hört någon prata om NFT-konst på länge. NFT står för ”non-fungible token” som är ett sätt att förse datafiler med ett slags digitalt äkthetsintyg. Tekniken liknar den som används för att skapa kryptovalutor som till exempel bitcoin. För några år sedan var det ett förfärligt tjat om NFT-konst, och snuskigt rika kändisar köpte svindyra bilder av uttråkade apor som en form av skryt. Tanken var att samlare skulle handla med bilderna som man handlar med fysisk konst.

Nu har intresset svalnat, och värdet på NFT-konst har sjunkit avsevärt. Allt enligt amerikanska affärstidningen Forbes.

Tacksamhet #2: Kylskåpsutställningar!

21 utställningar har kommit in så här långt, vilket betyder att vi gör om detta nästa år igen.

Idag, fredag, har Bildspråket tagit emot 21 kylskåpsutställningar, och vi räknar med att få in ytterligare några på måndag och tisdag nästa vecka.

Fantastiskt, tack alla ni som skickat in. I början av nästa vecka får ni ett mejl där jag berättar lite om vad som händer härnäst. Onsdag den 15 maj lägger jag alla utställningarna på lådan, så snart får du veta vad du ska ha på ditt kylskåp fram till början av juni (eller längre om du vill).

Tacksamhet #3: Vonneguts brev till skolbarnen

För snart tjugo år sedan bjöd en skola i New York in författaren och konstnären Kurt Vonnegut, då 84, för att hålla ett anförande. Han avböjde, men skrev tillbaka att det han skulle haft att säga ändå inte skulle tagit lång tid. Här ett utdrag.

Praktisera vilken konstform som helst, musik, sång, dans, skådespeleri, måleri, skulptur, poesi, fiktion, essäer, reportage, det spelar ingen roll hur bra eller dåligt, inte för att få pengar och berömmelse, utan för att uppleva att bli till, att upptäcka vad som finns i dig, att få din själ att växa.

Lyssna när Ian McKellen (Gandalf) läser Kurt Vonneguts brev i sin helhet.

En sådan som fotograferar

Vecka 20: Flyktbana

Välj ett föremål som är relativt ”sladdrigt”, till exempel ett klädesplagg, eller ett gosedjur i tyg med långa armar. Kasta upp det i luften och fånga det precis när det nått den högsta punkten i sin flyktbana. Använd kort slutartid, runt 1/1000 sekund är lagom.
Upprepa hur många gånger du vill, men minst tolv.

Bakgrund till övningen

Detta är en bra påminnelse om att vissa saker ser ut på ett visst sätt bara för bråkdelen av en sekund, sedan är ögonblicket borta. Ta med dig den insikten in i annat du fotograferar, till exempel när du tar porträtt.

Kérteszgaffeln går inte att stoppa


Apropå tacksamhet, Kérteszgaffeln lever en vecka till, tack vare Katarzyna Lesniewska.

Vill du att projektet ska leva en vecka till? Skicka in din bild — en cover eller en parafras — till goran@bildspraket.se. Skriv "kerteszgaffel" i ämnesraden.

Veckans poddgräv: Fotosidan blir tonåring

2014 fyllde Sveriges största fotocommunity tonåring, och Bildradion passade på att intervjua redaktören Magnus Fröderberg.

🎙️ 80: Fotosidan fyller tonåring
Sveriges största fotocommunity Fotosidan fyller tonåring.

Fotoklubb på Fotografiska inställd

Dålig nyhet: Söndag 19 maj, pingstdagen, skulle det ha varit Fotoklubb på Fotografiska i Stockholm, men den har ställts in på grund av en oförutsedd schemakrock.

Bra nyhet: Men nu är det klart att Fotoklubben kommer tillbaka till Fotografiska i höst.

Åk på workshop i Berlin med Hannah Goldstein

13 – 16 juni håller fotokonstnären tillika bildspråket-läraren Hannah Goldstein sin omtyckta workshop i Berlin än en gång.

Högt tempo och mycket input. Kursen är på svenska med engelsktalande gäster. Läs mer på länken nedan.

Hem | How long is now – ett porträtt av Berlin
Veckomejl