Göran Segeholm, Ponzer and Ron, 2019. 

XXI: Istället för åsikter

Genomfördes den 24 september 2023.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Bildspråkets seminarier är öppna för silver- och guldmedlemmar

Ju mer jag intresserar mig för fotografi, desto mindre bryr jag mig om vad andra tycker. Åsikter är ointressanta av två skäl.

  1. Åsikter handlar inte så mycket om ämnet för åsikten, utan om den som har åsikten ...
  2. ... men trots det vet jag ändå inte så värst mycket mer om dig för att du berättar att du hatar fiskmåsar. Det intressanta är varför du hatar fiskmåsar, inte att du gör det.

Samma sak med fotografi. Det finns rätt mycket fotografi som jag inte tycker om, och en del som jag tycker direkt illa om. Att berätta det för någon av mina närmaste vänner kan ibland ge mig viss tillfredsställelse, på ett mörkt sätt. Jag blir en ljusets riddare som slåss för ”den rätta sidan”. Alternativt en bitter, inbunden gammal farbror som plötsligt vaknar till och får en väldig massa luft när det börjar pratas politik på släktmiddagen.

På det här seminariet ska vi inte prata politik, men öva på att prata om vad vi ser i ett fotografi, utan att klä vårt tal med åsikter. När vi är klara så kommer alla säkert kunna gissa vad din sammanfattande åsikt skulle kunna tänkas bli, men det är en annan sak. Bättre är att alla som lyssnat fått gåvan att se bilden genom någon annans ögon.

Texten nedanför är bara tillgänglig för inloggade silver- och guldmedlemmar.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in