Göran Segeholm, 2005

95: Att fotografera är att skapa ett rum för flow.

Alla behöver känna flow ibland, och fotografin är ett utmärkt sätt att hitta till zonen där tid och rum upphör att existera, och alla tankar på plikter och måsten löses upp och försvinner för en stund.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Effekter av att fotografera, del 2 av 7.

Tidigare avsnitt

Introduktion

Allt du intresserar dig för, påverkar dig. I den här följetongen tittar vi närmare på hur ett intresse för att skapa och läsa fotografisk bild kan påverka dig i andra delar av livet.

Tidigt upptäckte jag att kameran gav mig möjlighet att att få vara för mig själv. Mitt fotointresse gjorde det begripligt för andra att jag ville ge mig ut på stan en eftermiddag med bara min kamera som sällskap. I sociala sammanhang kunde jag gå in i rollen som ”den som tar bilder”, vilket gjorde att jag inte behövde kallprata lika mycket som annars.

Fotografin gav mig ett rum som var bara mitt, och det var härligt att vara där. Det var skönt att kunna sitta en timme med kameran på stativ och se hur himlen förändrades, eller att gå ut sent på kvällen för att fånga ljusspår av bilar på motorvägen. Inte för att jag behövde bilderna, utan för att det var så uppslukande att göra dem. Genom fotografin återvände jag till barndomens flow, jag kunde gå upp i det så helt och fullt att tid och rum suddades ut. Fotografering blev en autotelisk upplevelse, en handling som var sin egen belöning.

Alla mår bra av att ha något att förlora sig i. För mig är det fotografin, för andra är det att måla, skjuta pilbåge eller spela datorspel. Två kriterier måste vara uppfyllda:

  1. Aktiviteten kräver all din uppmärksamhet, och du ger den all din uppmärksamhet.
  2. Ingen tittar över axeln på dig och tycker saker.

Det sista är viktigt. Om du inte arbetar helt självständigt så störs ditt flow. Du ska fatta alla beslut, och du ska inte behöva oroa dig för vad någon annan ska tycka eller tänka. Du kan visa vad du gjort senare, men medan du håller på måste du känna dig helt fri att bara göra bilder för dig själv.

Att gå in ett flow är en källa till glädje och, tror jag, mentalt välmående. Alla borde ha ett eget rum för flow, och fotografi är en utmärkt väg att hitta dit.

Veckans bildradio: Jobbiga avsnittet

Arkivgrävet fortsätter. Nu är vi framme i augusti 2013. Sidan är öppen för alla betalande prenumeranter.

🎙️ 47: Jobbiga avsnittet
Bildradion vaknar så sakta ur sommardvalan. Hannah och Göran pratar över en fika på Åhléns och kommer bland annat in på:

Workshop med Hannah Goldstein i Berlin

Apropå Hannah Goldstein; 5–8 oktober håller hon workshopen How long is now i Berlin. Jag gick den själv förra våren, och det blev fyra intressanta, intensiva dagar av ständigt fotograferande, bildtänk och besök på konsthallar. Workshopen hålls på svenska, med engelsktalande gästföreläsare.

Läs mer på workshopens hemsida.

Kommentarsvideo till Människan och bilen försenad

Tack för alla bidrag till augusti månads utmaning, Människan och bilen. Dessvärre har jag inte hunnit leverera kommentarsvideon på utsatt tid, på grund av orsaker som jag inte vill gå in på. Jag spelar in och lägger upp så fort jag kan.

Göran Segeholm, 2022

September månads utmaning: Äta ensam

Medan du väntar på videon för augusti månads utmaning, varför inte ta en titt på utmaningen för oktober, Äta ensam. Ämnet är inspirerat av en nära vän som är matfotograf. Jag är särskilt förtjust i att temat går att tolka på så många olika sätt. Att äta ensam kan vara både urtråkigt och väldigt skönt. Läs mer på länken nedan.

Äta ensam
Månadens utmaning, september 2023

Nästa seminarium söndag 24 september

Ämnet är inte spikat än, men du som är silver- eller guldmedlem kan ju ändå spika datumet i din kalender. Klockan 10.00 som vanligt.

Veckomejl