Foto: Göran Segeholm, 2021. 

Då och nu, här och där

Månadens utmaning, februari 2023.

Göran Segeholm
Göran Segeholm
Det önskade resultatet:
Läsaren som ser din bild tycker att den har likheter med ett klassiskt stilleben; allt är stilla och betraktat på nära håll. Det känns som om man skulle kunna sträcka ut handen och nudda vid föremålen som bilden visar. Blicken sveper över bildytan, det finns många olika motivdelar att ta in. En del som tycks ha en central roll är ett fotografi.

Föremålen i omgivningen antyder att det finns en koppling mellan fotografiet och miljön som det är placerad i. Det väcker frågor. Vad har hänt sedan bilden togs? Vem äger bilden nu, och hur har den kommit till platsen där den är nu? Läsaren grips av lust att formulera en berättelse.

Hur du kan tänka

1. Fotografiet

Fotografiet (som är en del av ditt motiv) behöver inte vara ett klassiskt fotografi i en ram. Det kan vara en bild som syns på en smartphone eller dator. Det kan vara en bild utriven ur en tidning, eller en bild inklistrad i ett fotoalbum. Det är lätt att tänka att fotografiet ska vara ett klassiskt porträtt, men det är ju inte nödvändigt. Det skulle till exempel kunna vara bilder som ser ut att vara tagna i smyg.

2. Kopplingen

Kopplingen mellan fotografiet som visas i bilden och motivet i övrigt bör inte vara så svag att tolkningsmöjligheterna är oändliga (ett passfoto på en trottoar), men du behöver inte heller styra läsaren mot en enda specifik tolkning som du tänkt ut som ”den rätta”. Läsare tycker om att känna sig som medskapare. Humor kan vara ett bra sätt att engagera.

3. Kompositionen

Eftersom vi hoppas att läsaren ska titta på alla detaljer i bilden så är det en fördel om kompositionen är sådan att ögat får lust att hoppa från detalj till detalj. Det går att uppnå genom att inte låta enstaka bildelement dominera alltför mycket.

4. Ljuset

Kom ihåg att ljuset ger dig många möjligheter att berätta vad som händer utanför själva bilden. Vilken tid på dygnet är det? Vilken typ av miljö befinner vi oss i?

5. Gör't

Slutligen: Lärandet sker genom görandet. Det är lätt att få så många idéer och uppslag att det nästan blir paralyserande. Men vid någon punkt måste du sluta vänta på ännu bättre idéer och bara sätta igång. När den kreativa processen går in i genomförandefasen kommer nya idéer och insikter att komma till dig.

Förresten, anledningen till att de inskickade bilderna visas anonymt för andra medlemmar i Bildspråket är att du inte ska se månadens utmaning som en chans att visa hur duktig du är, utan vara en lekplats där du törs ta ut svängarna och chansa lite.

Så sätt igång. Gör't.

Vad är ”Månadens utmaning”? (klicka för att läsa)

Det är Bildspråkets sätt att hjälpa dig att hålla din kreativitet igång även under perioder då du normalt sett inte fotograferar. Det fungerar lite olika beroende på vilken typ av prenumerant du är. 

För gratisprenumeranter

Bildspråkets månadsutmaning är tillgänglig för alla prenumeranter av veckomejlet. Du kan genomföra den helt på egen hand, eller ännu hellre tillsammans med en vän. Perfekt att utvärdera varandras resultat över en kopp kaffe i slutet av månaden.

För bronsmedlemmar

Om du är bronsmedlem så kan du även ladda upp ditt bidrag till Bildspråket. När månaden är slut får du tillgång till en länk där du kan se vad alla andra lämnat in. Det är roligt och inspirerande att se hur andra löst en uppgift som man själv gått och grunnat på. Alla bidrag anonymiseras — ingen får veta vem som skickat vilken bild. Bidragen visas okommenterat.

För silvermedlemmar

Som silvermedlem i Bildspråket får du allt som bronsmedlemmarna får, och utöver det får du också ta del av en video med kommentarer kring allt inskickat material. Videon kommer en vecka efter deadline. 

För guldmedlemmar

Som guldmedlem har du alla fördelar som silvermedlemmarna har, plus att du kan välja månadsutmaningen som träningspass i din feedbackgrupp och i gruppen få en betydligt djupare feedback på hur du löst utmaningen. 

Resten av sidan kan du bara se om du är betalande medlem och inloggad på webbplatsen.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in