Papperstillverklning på Tumba Bruk. Foto: Göran Segeholm, 2008.

Papper

Månadens utmaning, december 2023.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Tack för alla intressanta och tänkvärda bidrag till november månads utmaning, Inifrån och ut. Nu är det dags för en ny utmaning — Papper.

Bakgrund

Papper är ett intressant ämne för en fotografisk utmaning av flera skäl. För det första är papper vackert. Det kan fånga och forma ljus på de mest fantastiska sätt. Papper finns i alla möjliga sorters kvaliteter, med olika färg och olika ytor. Det kan vara tjockt och stabilt eller så tunt att det går att se igenom det.

Papper är lätt att transformera. Det kan lösas upp i vatten, och det är lätt att få det att brinna. Det kan vikas, skrynklas, strykas eller kladdas ner. Det går att bygga saker av papper. Man kan vika en papperstrana, eller bygga en modell av ett östtyskt kontorsrum, som Thomas Demand.

Thomas Demand, Büro, 1995. Allt du ser i bilden har konstnären byggt av papper i naturlig storlek, inspirerad av ett fotografi som visar ett administrativt kontor i östtyskland efter att tidigare DDR-medborgare sökt igenom lokalerna efter information.

En annan intressant aspekt av papper är dess funktion som informationsbärare. Allt från en kärleksfull lapp som du lägger i någons jackficka, till stora, tunga böcker som beskriver världen med hjälp av ord.

Det önskade resultatet:
Din bild får läsaren antingen att tänka på papper på ett särskilt sätt, eller känna vad ett papper kan betyda (t ex ett testamente). Din bild kan handla om hur information distribuerad med hjälp av papper är en grundbulten i vårt samhällsbygge.

Eller så gör du en estetiskt intressant bild, som kanske inte har något mer budskap än dess egen inneboende skönhet.

Vad är ”Månadens utmaning”? (klicka för att läsa)

Det är Bildspråkets sätt att hjälpa dig att hålla din kreativitet igång även under perioder då du normalt sett inte fotograferar. Det fungerar lite olika beroende på vilken typ av prenumerant du är.

För gratisprenumeranter

Bildspråkets månadsutmaning är tillgänglig för alla prenumeranter av veckomejlet. Du kan genomföra den helt på egen hand, eller ännu hellre tillsammans med en vän. Perfekt att utvärdera varandras resultat över en kopp kaffe i slutet av månaden.

För bronsmedlemmar

Om du är bronsmedlem så kan du även ladda upp ditt bidrag till Bildspråket. När månaden är slut får du tillgång till en länk där du kan se vad alla andra lämnat in. Det är roligt och inspirerande att se hur andra löst en uppgift som man själv gått och grunnat på. Alla bidrag anonymiseras — ingen får veta vem som skickat vilken bild. Bidragen visas okommenterat.

För silvermedlemmar

Som silvermedlem i Bildspråket får du allt som bronsmedlemmarna får, och utöver det får du också ta del av en video med kommentarer kring allt inskickat material. Videon kommer en vecka efter deadline.

För guldmedlemmar

Som guldmedlem har du alla fördelar som silvermedlemmarna har, plus att du kan välja månadsutmaningen som träningspass i din feedbackgrupp och i gruppen få en betydligt djupare feedback på hur du löst utmaningen.

Resten av sidan kan du bara se om du är silver- eller guldmedlem och inloggad på webbplatsen.

Innehållet nedan endast för Brons, Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in