Göran Segeholm, 2022

Rött är den första färgen

Månadens utmaning, oktober 2023

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Jag vill börja med att tacka alla er som skickat in bilder till månadens utmaning. Det är inte alltid så många, men de är ofta överraskande bra. Intressanta. Så jag vill också vara intressant genom att göra ett tema som drar lite åt det poetiska, möjligen pretentiösa, hållet: Rött är den första färgen.

Bakgrund

För några månader sedan läste jag (eller möjligen hörde i en podd, har tyvärr inte hittat tillbaka till källan) om en antropolog som studerat urbefolkningars språk i olika delar av världen. Han hade kommit fram till att när det gäller att beskriva färger, så tycks de första orden som används vara ord för ”ljust” respektive ”mörkt”. Och det beskriver väl egentligen inte färg, utan ljusintensitet. Den första färgen som får ett helt eget ord i ett språks utveckling är färgen rött.

Och det där kan man ju tänka på. Kanske bra för att skilja de röda bären från andra bär. Eller blommor. Eller blod. Eller solnedgången. Eller sår och infektioner. För mig kändes det rimligt att det var just rött, men jag kan inte förklara varför. Kanske för att rött ofta är ett starkt blickfång. Kanske för att det oftast förekommer som små objekt i naturen (bär, blommor, bloddroppar, vissa insekter) och därför blir överväldigande när vi får se det i stora ytor (googla ”Eggleston, red ceiling”).

Det önskade resultatet:
Du tar en bra bild som blir ännu bättre när den får titeln ”Rött är den första färgen” och det finns en text intill som berättar att rött är den första färg som får ett eget ord när mänskliga språk utvecklas.
Det handlar alltså inte bara om en bild som är bra i sig, den ska bli extra bra med hjälp av denna kontext.

Vad är ”Månadens utmaning”? (klicka för att läsa)

Det är Bildspråkets sätt att hjälpa dig att hålla din kreativitet igång även under perioder då du normalt sett inte fotograferar. Det fungerar lite olika beroende på vilken typ av prenumerant du är.

För gratisprenumeranter

Bildspråkets månadsutmaning är tillgänglig för alla prenumeranter av veckomejlet. Du kan genomföra den helt på egen hand, eller ännu hellre tillsammans med en vän. Perfekt att utvärdera varandras resultat över en kopp kaffe i slutet av månaden.

För bronsmedlemmar

Om du är bronsmedlem så kan du även ladda upp ditt bidrag till Bildspråket. När månaden är slut får du tillgång till en länk där du kan se vad alla andra lämnat in. Det är roligt och inspirerande att se hur andra löst en uppgift som man själv gått och grunnat på. Alla bidrag anonymiseras — ingen får veta vem som skickat vilken bild. Bidragen visas okommenterat.

För silvermedlemmar

Som silvermedlem i Bildspråket får du allt som bronsmedlemmarna får, och utöver det får du också ta del av en video med kommentarer kring allt inskickat material. Videon kommer en vecka efter deadline.

För guldmedlemmar

Som guldmedlem har du alla fördelar som silvermedlemmarna har, plus att du kan välja månadsutmaningen som träningspass i din feedbackgrupp och i gruppen få en betydligt djupare feedback på hur du löst utmaningen.

Resten av sidan kan du bara se om du är silver- eller guldmedlem och inloggad på webbplatsen.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in