Foto: Göran Segeholm, 2019

Ett begränsat ljus

Månadens utmaning, mars 2023

Göran Segeholm
Göran Segeholm
Det önskade resultatet:
Det första en betraktare av bilden lägger märke till är ett oväntat ljus — kanske en reflex från ett fönster på andra sidan gatan, en solkatt som letar sig djupt in i rummet och lyser upp en plats som vanligen ligger mörkt i skugga. Det kan vara en ljusstrimma från en dörr som precis öppnats, eller ett ljusspel i taket från strålkastarna på en bil som kör förbi på gatan utanför. Eller kommer kanske kommer ljuset från en ficklampa som någon tappat?

Ljuset syns bara i en del av bilden, som står i kontrast till mörkare partier. Det begränsade ljuset gör bilden extra intressant.

Hur du kan tänka

1. Ljuset

Reflexer och ljusstrimmor uppstår ofta naturligt. Det gäller särskilt för soliga dagar, och särskilt under tidpunkter på dygnet då solen står lågt. I stadsmiljöer uppstår ibland små stråk av starkt och tydligt begränsat ljus. I naturen kan solens första eller sista strålar skapa fantastiska skådespel. Det är också ganska lätt att  själv skapa begränsat ljus. En ficklampa som lyser genom ett rör av svart papper i ett i övrigt nedsläckt rum kan räcka.

2. Vänligt, farligt eller bara vackert

Det finns många troper, ofta använda berättargrepp, som har att göra med den här typen av begränsat ljus. Det används för att gestalta religiösa uppenbarelser, plötsliga ljusa(!) idéer eller att en fara av något slag plötsligt uppenbarar sig. En strimma ljus kan också bara vara vacker.

3. Detaljer i mörkret

Det är ofta intressant om det går att ana detaljer även i de mörkare partierna av bilden.

Vad är ”Månadens utmaning”? (klicka för att läsa)

Det är Bildspråkets sätt att hjälpa dig att hålla din kreativitet igång även under perioder då du normalt sett inte fotograferar. Det fungerar lite olika beroende på vilken typ av prenumerant du är.

För gratisprenumeranter

Bildspråkets månadsutmaning är tillgänglig för alla prenumeranter av veckomejlet. Du kan genomföra den helt på egen hand, eller ännu hellre tillsammans med en vän. Perfekt att utvärdera varandras resultat över en kopp kaffe i slutet av månaden.

För bronsmedlemmar

Om du är bronsmedlem så kan du även ladda upp ditt bidrag till Bildspråket. När månaden är slut får du tillgång till en länk där du kan se vad alla andra lämnat in. Det är roligt och inspirerande att se hur andra löst en uppgift som man själv gått och grunnat på. Alla bidrag anonymiseras — ingen får veta vem som skickat vilken bild. Bidragen visas okommenterat.

För silvermedlemmar

Som silvermedlem i Bildspråket får du allt som bronsmedlemmarna får, och utöver det får du också ta del av en video med kommentarer kring allt inskickat material. Videon kommer en vecka efter deadline.

För guldmedlemmar

Som guldmedlem har du alla fördelar som silvermedlemmarna har, plus att du kan välja månadsutmaningen som träningspass i din feedbackgrupp och i gruppen få en betydligt djupare feedback på hur du löst utmaningen.

Resten av sidan kan du bara se om du är betalande medlem och inloggad på webbplatsen.

Betalande prenumeranter har fått ett mejl med en länk till alla inlämnade bidrag. Torsdag den 6 april kommer en videoinspelning med kommentarer på denna sida, som är tillgänglig för silver- och guldmedlemmar.

💡
För dig som är bronsmedlem kommer länken till bidragen endast via mejl. För inloggade silver- och guldmedlemmar finns länken längre ner på denna sida. Där finns också videon med kommentarer när den är klar. 

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in