Skuggspel

Månadens utmaning, juni 2023

Göran Segeholm
Göran Segeholm
Det önskade resultatet:
Läsaren som ser din bild fylls av det som filosofen Immanuel Kant kallade ”ett ointresserat välbehag”. Bilden förmedlar en skönhet som inte väcker begär, utan snarare får dig att glömma dig själv.
Självklart föreställer din bild någonting, men det centrala i bilden är en skugga eller ett spel av flera skuggor. 

Skuggans kant kallas penumbra

Ordet ”penumbra” används för att beskriva övergången mellan skugga och högdager. Det har sitt ursprung i latinets ”pene”, som betyder ”nästan”, och ”umbra”, som betyder skugga. Ju hårdare ljus, desto mindre penumbra. I direkt solljus sker övergången från max skugga till ingen skugga nästan omedelbart. Penumbran är då i stort sett obefintlig. I extremt mjukt ljus, tänk en höstdag med tunga moln som täcker hela himlen, så är det som om hela världen är en enda stor penumbra, eller inget.

Solljuset strålar in hårt på skrivbordslampan och den halvätna chokladbollen. Här är penumbran så smal att den knappt går att se, blott ett par millimeter bred.

Vad är ”Månadens utmaning”? (klicka för att läsa)

Det är Bildspråkets sätt att hjälpa dig att hålla din kreativitet igång även under perioder då du normalt sett inte fotograferar. Det fungerar lite olika beroende på vilken typ av prenumerant du är.

För gratisprenumeranter

Bildspråkets månadsutmaning är tillgänglig för alla prenumeranter av veckomejlet. Du kan genomföra den helt på egen hand, eller ännu hellre tillsammans med en vän. Perfekt att utvärdera varandras resultat över en kopp kaffe i slutet av månaden.

För bronsmedlemmar

Om du är bronsmedlem så kan du även ladda upp ditt bidrag till Bildspråket. När månaden är slut får du tillgång till en länk där du kan se vad alla andra lämnat in. Det är roligt och inspirerande att se hur andra löst en uppgift som man själv gått och grunnat på. Alla bidrag anonymiseras — ingen får veta vem som skickat vilken bild. Bidragen visas okommenterat.

För silvermedlemmar

Som silvermedlem i Bildspråket får du allt som bronsmedlemmarna får, och utöver det får du också ta del av en video med kommentarer kring allt inskickat material. Videon kommer en vecka efter deadline.

För guldmedlemmar

Som guldmedlem har du alla fördelar som silvermedlemmarna har, plus att du kan välja månadsutmaningen som träningspass i din feedbackgrupp och i gruppen få en betydligt djupare feedback på hur du löst utmaningen.

Resten av sidan kan du bara se om du är betalande medlem och inloggad på webbplatsen.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in