127: Världens mest intima galleri: din nästas kylskåp

Bildspråket presenterar: Kylskåpsutställning 2024!

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Tänk dig att ställa ut bilder för en publik som återkommer dag efter dag. Tänk dig också att denna publik möter dina bilder när de är som minst förberedda på det; på morgonen när de är alldeles fräscha och nyvakna, på kvällen när de har garden nere. Ibland kanske till och med mitt i natten.

Tänk dig att driva ett eget litet privat galleri, bara för dig själv i ditt eget hem, tillgängligt dygnet runt. Din första utställning är bilder av en fotograf som är okänd för dig, men bilderna är utvalda för att passa med ditt eget sätt att fotografera. Varje dag i ett par veckor möter du dessa bilder, och till sist får du veta vems bilderna var.


Detta är kärnan i Bildspråkets kylskåpsutställning — du lånar en yta på någon annans kylskåp i två veckor. Ägaren av kylskåpet sätter upp dina fotografier och tar en installationsbild som du får senare tillsammans med en liten recension.

Samtidigt tar du emot någon annans bilder och sätter upp på ditt kylskåp. Du vet inte vem fotografen är, men så småningom kommer ni att få en chans att träffas vid ett seminarium.

Svårare än så är det inte. Bildspråket arrangerar och administrerar, deltagarna ordnar sina egna utskrifter och står för portot. Kylskåpsutställningen är öppen för alla silver- och guldmedlemmar och kostar ingenting extra (utöver då utskrifter, kuvert och porto).

Vill du vara med? Läs mer här.

Rekordseminarium i söndags

Tack alla som var med på seminariet om fotofoto i söndags, och extra tack till er som skickade in bilder till bedömningsövningen. Med 42 deltagare från alla delar av landet var det Bildspråkets hittills mest välbesökta seminarium. Kul!

XXVIII: Grejen med fotofoto
Genomförs 14 april 2024.

En sådan som fotograferar

Vecka 17: Kylskåp x 4

Fotografera ditt kylskåp på minst fyra olika sätt. Variera dig så mycket du kan. Arbeta gärna med modeller och ljussättning, och försök att visa vad kylskåpet betyder för dig och för vår tid.

Bakgrund till övningen

Kylskåp är fantastiska motiv som går att fotografera både inifrån och utifrån. Ibland har de så mycket lappar att de påminner om informationscentraler, andra gör sina kylskåp till minnesbärare. Kylskåp kan vara tomma och fulla. De kan innehålla nyttiga saker och onyttiga.

Kértesz-gaffeln lever än!

Varje vecka som jag får in en ny cover på André Kertész bild Gaffel från 1928 så fortsätter den här avdelningen i veckomejlet. Denna vecka var det Kent Segesten som räddade kvar projektet. Vill du att det ska leva en vecka till? Skicka in din bild till goran@bildspraket.se.

Veckomejl