Foto: Göran Segeholm, 2018.

82/500: Nedräkning

Göran sätter ett slutdatum för veckomejlet och får ny energi.

Göran Segeholm
Göran Segeholm
Bästa betyget

En deltagare i en av Bildspråkets feedbackgrupper berättade att han blev så engagerad av en bild på en utställning att han gick till galleriets reception och bad att få låna en stol.

Jag tänkte att finare betyg kan en utställare inte få.

Bildspråkets död

När jag hade lite tråkigt häromdagen hittade jag på att Bildspråkets veckomejl, det du läser just nu, ska leva 500 veckor (därav den lite annorlunda numreringen av veckans utgåva). Den 13 juni 2031 skickar jag ut det sista.

Tanken gav mig energi och skrivlust. Det är som filosofen Martin Hägglund skriver i Vårt enda liv (Volante, 2020), vi kan bara uppskatta det vi vet är ändligt.

Vi får se om åtta år och fem dagar om jag lyckas hålla fast vid beslutet.

Varför inte prova på en feedbackgrupp i sommar?

Det är svårt att kommunicera vad Bildspråkets feedbackgrupper är, eftersom vårt upplägg är tämligen unikt. Det är ett format där du träffar mig eller Hannah Goldstein en gång i månaden och får feedback på något du gjort sedan sist. Om du har dåligt med egna idéer så finns färdiga träningspass att genomföra, men du kan också ta med sådant du fotograferat ändå.

Stämningen är öppen, vänlig och resonerande. Vi fokuserar mer på lärande och erfarenheter än på själva bilderna. Att vara med i en feedbackgrupp är ett utmärkt sätt att hålla fotograferandet och kreativiteten vid liv, samtidigt som du får en inblick i hur andra ser på bild. En särskilt fin sak med feedbackgrupperna är att det inte spelar någon roll vilken nivå du befinner dig på.

Det finns några lediga platser. Priset är 475:- i månaden, och för det får du inte bara vara med i en feedbackgrupp, du får också tillgång till allt material här på Bildspråket, samt en inbjudan till ett seminarium en gång i månaden.

Ingen bindningstid. Om du känner att det inte är något för dig så är det bara att hoppa av efter en gång. Läs mer här.

Grupp Tid Lediga platser Lärare
A som i Abbott lör kl 10.00 3 (av 10) Göran Segeholm
B som i Barthes mån kl 19.00 1 (av 10) Göran Segeholm
D som i Doisneau mån kl 18.00 2 (av 10) Göran Segeholm
F som i Freund tis kl 19.00 Gruppen full Göran Segeholm
G som i Goldblatt ons kl 19.00 1 (av 10) Göran Segeholm
H som i Höfer fre kl 14.00 Gruppen full Göran Segeholm
I som i Iturbide ons kl 18.30 4 (av 10) Hannah Goldstein

(I tabellen kan det se ut som om det är en träff varje vecka. Men det är alltså en träff i månaden, men alltid på en lördag kl 10.00 och så vidare.)

Image takers, image makers ... image approvers?

Som fotograf, hur vet du att det du har framför dig kan bli en bra bild? Är det när det du ser stämmer överens med en inre bild som du tidigare skapat i din fantasi? Eller har bilder en tendens att plötsligt materialisera sig på ett sätt som du inte hade kunnat förställa dig på förhand?

Jag satt vid mitt köksbord och tänkte på det häromdagen, eftersom Bildspråkets nästa seminarium handlar om image takers och image makers. Och så kom jag att tänka på att promptografi — alltså att framställa bilder genom att skriva instruktioner till ett generativt AI-program — är varken eller. Det finns ingenting att upptäcka eller visualisera, bara att godkänna. Blev bilden av ”en kamel på en röd motorcykel från 60-talet som väntar på grönt ljus på en gata i London i skymningsljus” bra eller inte? Inte blev den som din inre bild i varje fall. Och inte var det heller en bild som du kunde upptäcka genom ett övat seende. Jag kanske får äta upp de här orden så småningom, men för mig tycks ”prompting” ha större likheter med sökande i bildarkiv än med bildskapande.

Men strunt i kamelen. Under vårt seminarium, som är öppet för alla silver- och guldmedlemmar, ska vi inte prata ett dugg om AI. Bara om att fotografera, och om hur man kan förfina sina metoder genom att bli medveten om skillnaden mellan att ”ta” och att ”göra” bilder och kanske också att bli medveten om inre mallar som verkar i det tysta.

XVIII: Image takers, image makers och allt däremellan
Äger rum söndagen den 18 juni kl 10.00
Veckans bildradio

Titeln på veckans återvunna poddavsnitt från 2012 (tillgängligt för betalande prenumeranter) är gravt missvisande. Så eventuella fans av hårdrocksgruppen Bachman Turner Overdrive varnas härmed för att ta en bronsprenumeration bara för att höra detta — Hannah Goldstein och jag nämner gruppen i kanske 30 sekunder, och då inte heller i särskilt positiva ordalag.

Däremot handlar veckans ganska pladdriga bildradioavsnitt om mycket annat, till exempel paparazzi, stalkning, naturfoto, tallriksmodellen och Sophie Calle.

🎙️ 35: Bachman Turner Overdrive
I veckans avsnitt försöker Göran och Hannah att ta sig an tallriksmodellen men ger upp. Hannah berättar varför hon helst skulle vilja bli stalkad av Sophie Calle.
Utmaningen ”vila” med kommentarer

Slutligen — för dig som är silver- eller guldmedlem finns nu en kort video med lite kommentarer till de inskickade bidragen till månadens utmaning. Som alltid är bidragen anonymiserade. Videon hittar du på utmaningens hemsida.

Och glöm inte juni månads utmaning, som är ”skuggspel”.

Vila
Månadens utmaning, maj 2023

Veckomejl