Foto: Göran Segeholm, 2023.

108: Jag vill höra dina uuuuhmm... och eeehhh...

Utfyllnadsljud är talets motsvarighet till aktiv luft i bildkomposition.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Precis som flera av mina vänner är jag just nu en smula samhällstrött. Jag är politiskt deprimerad och less på den ständiga polarisering som tycks prägla var och varannan debatt. Jag blir matt av att så många influensers gjort det till en livsuppgift att berätta om varför det ena är fantastiskt bra (äta magnesium) och det andra fenomenalt dåligt (caffeine will kill you).

Som sagt, jag hade tänkt att försöka pausa allt det där, sätta mig över åsikterna och reflektera istället för att reagera.

Men så kommer programhuset Adobe ut med en ny version av sitt stora program för filmredigering, Premiere Pro. Och har dom inte minsanna lagt in en AI-baserad funktion som automatiskt klipper bort alla så kallade utfyllnadsord och utfyllnadsljud. Som när du tänker lite och säger ”eeeehhh...” samtidigt.

Mitt nya reflekterande jag borde tänka kring det här, och hitta några bra argument för varför en sådan automatiserad funktion är bra och rimlig, men jag orkar faktiskt inte vara saklig för jag tycker bara att det är så sorgligt. Precis när jag lärt mig att känslomässigt hantera vetskapen på att mitt program för bildbehandling (Photoshop, också från Adobe) har inbyggda ”neurala filter” som automatiskt kan jämna ut hy och ”förbättra” porträtt, så kommer den här funktionen som går ut på att be en maskin att hjälpa människor att prata effektivare.

Jag tycker om att lyssna på hur människor pratar. Jag är intresserad av att höra när de gör tankepaus och vilka utfyllnadsljud de använder. Om jag klickat igång en video för att höra vad någon har att säga om något, så är jag beredd att sätta av de extra sekunder som det tar att lyssna på ett uuuuuuhmmm... för att få en rikare upplevelse. Utfyllnadsljud är talets motsvarighet till det som kallas aktiv luft inom bildkomposition — ytor i bilden som inte tillför ny information, men ändå är betydelsebärande för att de till exempel gör att någonting känns lite mindre, eller som att det är på väg någonstans.

Det är en så märklig tid vi lever i, och jag undrar så om denna brutala AI-våg som sköljer över oss just nu ska klinga ut och lägga sig, eller svepa med oss alla.

Seminariet: Uppmärksamhet är det finaste du kan ge. Och få.

December månads seminarium för silver- och guldmedlemmar på Bildspråket går på temat uppmärksamhet. Det låter säkert ganska flummigt och löst i kanterna, men tillsammans ska vi ge ämnet fasta konturer.

Dessutom ägnar vi en stund åt att prata om januari månads träningspass, som heter Hemma.

XXIV: Uppmärksamhet
Söndagen den 17 december 2023 kl 10.00

Kommentarsvideo till Inifrån och ut

November månads utmaning är genomförd. Den heter Inifrån och ut, och silver- och guldmedlemmar kan nu se en video med mina kommentarer kring de inskickade bilderna.

Inifrån och ut
Månadens utmaning, november 2023

Veckans bildradio

I vår serie där vi repriserar gamla poddavsnitt från Bildradion har vi nu kommit till mars 2014, då jag och Hannah Goldstein såg utställningen Det synliga på Artipelag utanför Stockholm.

🎙️ 60: Torka skorna!
Hannah och Göran går på Artipelag och ser den stora, omtalade utställningen ”Det synliga”. Hannah gör en dvärgpudel angående sin inställning till svartvitt i avsnitt 55, och Göran använder fel namn på Niclas Östlind. Med mera, med mera.
Veckomejl