Foto: Göran Segeholm, 2024.

134: Det som fastnar, fastnar

Om att inte kunna släppa saker man hört och läst.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Om din tankevärld är som min, så är den full av smått och gott som folk sagt vid ett eller annat tillfälle, och som av någon anledning fastnat. Ibland är det genomtänkta resonemang som ställt saker i ett nytt ljus; kritik, beröm, visdomsord, iakttagelser. Men det kan lika gärna vara en spontan förflugen kommentar som av någon anledning råkat fastna.

Ibland får jag höra att någonting jag sagt fastnat hos någon annan. Ofta är det något jag glömt att jag sagt. Andra gånger minns jag vad det var, men inser att det jag sa landade på ett annat sätt än jag avsett. Då ryser jag till, för i mitt jobb som fotolärare säger jag en förfärlig massa saker hela tiden. Tänk om någon går och bär omkring på något jag sagt som ett irriterande skav? Men det är som det är. Så fort vi släppt våra ord fria så tolkar andra dem hur de vill.

Jag kom att tänka på allt det här för att jag den senaste veckan gång på gång i mina tankar återkommit till ett citat som jag delade i förra veckomejlet. Det är en mening som fastnat som en kardborre på en fleecetröja.

”När man blir fotograf blir man sig själv.”

Det är lätt att avfärda meningen som en klyscha. Den bjuder in till kritiska frågor som vem är "man"? och vad är "sig själv"? Om påståendet är sant, vem var "man" i sådana fall tidigare? Någon annan?

Men jag läser istället Simon Mlangeni–Bergs mening som en personlig erfarenhet. "När jag blev fotograf blev jag mig själv." Det är vackert, och jag tänker på tillfällen när jag känt det som att jag "blivit mig själv" och när jag gjort saker som fått mig att känna att jag "blivit någon annan".

Projektkurs i Stockholm i höst?

En ledig plats pga återbud

I höst drar Bildspråket IRL igång i Stockholm. Om du är med på det så träffar du mig och sju andra deltagare i Gamla Stan en gång i månaden under nästan ett helt år. Du visar vad du gjort sedan sist med ditt projekt. Du får feedback och idéer, energi och inspiration. Tio träffar blir det totalt, varav tre med gästföreläsare.

Jag nämnde den här kursen i ett veckomejl i februari, och grupperna blev fulltecknade så snabbt att jag inte skrivit så värst mycket om dem sedan dess. Men nu har det som sagt blivit en plats ledig i fredagsgruppen, och om du skulle vilja ha den så mejla mig på goran@bildspraket.se. Här hittar du mer information om workshopen/kursen.

Kursen är speciellt gjord för alla som vill ha en extra knuff, lite extra inspiration och energi för att driva på ett eller flera personliga fotoprojekt.

Så här kan det se ut när anonym fotograf ställer ut hemma hos anonym gallerist. Foto: Anonym

Seminarium om kylskåpsutställning

Kommer du ihåg Bildspråkets kylskåpsutställning? Den går ut på att du skickar in bilder till Bildspråket, vi skickar dem vidare till någon annan som sätter upp dem på sitt kylskåp under några veckor. Samtidigt får du ta emot någon annans bilder och sätta upp dem på ditt kylskåp.

Eftersom den här idén är ganska säregen, så ser jag verkligen fram emot juni månads seminarium som blir ett enda stort erfarenhetsutbyte kring kylskåpsutställningen. Du som skickade in bilder får feedback från någon som tittat på dem varje dag i veckor. Du som satte upp bilder får veta vem som tog dem och vad bakgrunden var. Och du som inte var med i Kylskåpsutställningen är också välkommen, för du får en inblick i hur det är att visa bilder för andra under dessa något ovanliga omständigheter.

Om du vill vara med på detta, skriv in 16 juni kl 10.00 i kalendern.

XXX: Kylskåpsutställning
Söndag 16 juni 2024 kl 10:00.

Seminarierna är alltid på en söndag, alltid klockan 10 och öppna för silver- och guldmedlemmar i Bildspråket.

En sådan som fotograferar

Vecka 24: Bilder som fastnat

Precis som ord och schlagers kan fastna i huvudet på repeat, så kan fotografier också göra det. Tänk på bilder som du ofta återkommit till i tanken, och skriv ner de fyra första. Leta reda på bilderna, googla om du behöver, och betrakta dem sida vid sida ett par dagar i rad. Skriv sedan ner de tre intressantast gemensamma nämnarna du kan hitta.

Det spelar ingen roll om det är du eller någon annan som tagit bilderna.

Bakgrund till övningen

Det här är ännu en övning som tränar din uppmärksamhet. De tre gemensamma nämnarna du skriver ner kan vara vad som helst. "Alla bilderna är tagna i Frankrike", "Alla bilderna gör mig glad", "Alla bilderna är skarpa", "Alla bilderna innehåller liknande färger", "Alla bilderna handlar om stora händelser i världen".

När du gjort det så har du tagit ännu ett steg för att bättre lära känna dig själv och dina värderingar.

Ur poddarkivet: Fotografin fyller 175

I veckans poddrepris träffar du fotohistorikern Iréne Berggren med anledning av att fotogrfin fyllde 175 år när avsnittet spelades in 2014.

🎙️ 84: Hundrasjuttiofem
På sätt och vis kan man säga att fotografin fyller 175 år den 19 augusti 2014, i varje fall om man räknar franska statens friköpande av Louis Daguerres patent som startpunkten.

Var med i en feedbackgrupp i höst

Nu kan du boka en plats!

Tidigare medlemmar i våra feedbackgrupper har nu haft chansen att paxa sina platser till hösten, och det innebär att du som inte tidigare varit med också får en chans. Här är grupperna:


grupp
Måndag
kl 18:30
grupp
Tisdag
kl 18:30
grupp
Onsdag
kl 18:30
grupp
Fredag
kl 14:00
grupp
Lördag
kl 10:00
• • • 2 0 2 4 • • •
16/9 10/9 18/9 20/9 21/9
14/10 8/10 16/10 18/10 19/10
18/11 12/11 20/11 22/11 16/11
16/12 10/12 18/12 20/12 21/12
• • • 2 0 2 5 • • •
13/1 7/1 15/1 17/1 18/1
10/2 4/2 12/2 14/2 15/2
10/3 4/3 12/3 14/3 22/3
7/4 1/4 9/4 11/4 12/4
19/5 13/5 21/5 23/5 17/5

  • måndagsgruppen — 2 lediga platser
  • tisdagsgruppen – fulltecknad
  • onsdagsgruppen – 1 ledig plats
  • fredagsgruppen – 2 lediga platser
  • lördagsgruppen – 6 lediga platser

Om du är intresserad av en plats i någon av dessa feedbackgrupper, mejla mig på goran@bildspraket.se. Priset är 4750:- för hela säsongen inklusive sommarseminarier juni–augusti både 2024 och 2025. Alternativt kan du betala per månad. Då är priset 550:- i månaden, och du påbörjar ditt guldabonnemang i september. Under sommaren är feedbackgrupperna stängda, så då räcker silvermedlemskap för att vara med på seminarierna.

Här kan du läsa mer.

Veckomejl