Vad vill du träna idag?

Guide som hjälper dig att välja ett rätt träningspass.

Det finns många olika träningspass här på Bildspråket, och fler blir det. Varje månad kommer ett nytt. För att hjälpa dig att välja rätt har jag inspirerats av systembolagets smakklockor (jo, dom kallas så), men istället för att bedöma syra och fyllighet så visar dom här tårtbitarna vilken eller vilka kreativa muskler som du har störst förutsättningar att träna genom ett visst pass. Givetvis väljer du själv hur mycket fokus du lägger på den ena eller andra aspekten, det här är bara tänkt som en grov vägledning.

Så här kan det se ut. Det här dokumentet berättar lite mer om vad de fem olika symbolerna står för.

Träna ditt estetiska uttryck

Den första symbolen står för estetik och gestaltning. Ju större tårtbit, desto mer centrala är dina estetiska val. Då handlar träningspasset till stor del om färg, form, ljus och komposition.

Träna din förmåga att komma på idéer

När glödlampssymbolen har en stor tårtbit så betyder det att du får arbeta mycket med huvudet. Det handlar ofta om att göra bilder som väcker lika mycket tankar som känslor, eller att tolka ett givet tema på ett överraskande sätt.

Träna ditt fotografiska seende

En stor tårtbit ovanför glasögonen indikerar att träningspasset till stor del handlar om perception, om att lägga märke till små detaljer i sin omgivning. De här träningspassen handlar ofta om att ta sig ut och se med nya ögon.

Träna din teknik och ditt hantverk

Vissa träningspass är bättre än andra när du vill träna på bra teknik och gott hantverk, det kan gälla både fotografering och bildbehandling. Så när du vill ge dina teknikmuskler en omgång, titta efter en stor tårtbit ovanför den här ikonen.

Lär dig mer om bildteori och fotohistoria

Det finns mycket inspiration och lärdom att hämta ur foto- och konsthistorien, och vissa träningspass bygger på att du gör lite egen research. Då är tårtbiten ovanför den här symbolen extra stor.